2014. Bugac 2014. augusztus 8-9-10.

Programok a www.kurultaj.hu honlapon !!!

Vendégek bemutatkozása ? 27 nemzet képviselői

A résztvevő nemzetek és törzsek listája: azeri, avar, baskír, bolgár, balkár, burját, csuvas, gagauz, kabard, karacsáj, karakalpak, kazak, kazakisztáni madjar, kirgiz, kumik, mongol, nogaj, üzbég, üzbegisztáni madzsar, tatár, török, tuvai, türkmén, ujgur, yakut, magyar.

Ősök Sátrai régészeti, antropológiai kiállítások

A Kurultaj egyik legsikeresebb eleme az Ősök Sátra nevezetű antropológiai és régészeti kiállítás, amelyet több múzeum együttműködésével két óriásjurtában rendeznek be. Idén az egyik sátorban magyar és avar kiállítás, a második sátorban bemutatkozik a szkíta (szarmata) világ. A 2014-es Magyar Törzsi Gyűlés egyik meglepetése lesz, hogy a két kiállító jurta közé felépül egy óriási méretű hun sátor. A több, mint 20 méter átmérőjű jurtában a hun korszak elevenedik fel.

Atilla Sátra, ?A hunok bejövetele? félkörkép, tárlatok

A világ legnagyobb szétszedhető, természetes alapanyagokból készülő jurtájában a régészeti kiállítás mellett megcsodálhatjuk ?A hunok bejövetele? című hatalmas félkörképet. A több mint 20 méter hosszú festmény tisztelgés a Kárpát-medencében birodalmat kialakító Atilla nagyfejedelem előtt.

Az ?Atilla Sátra? antropológiai és régészeti kiállítást egy tudományos szakértői csapat koordinálja. A három óriás jurtából álló ?Ősök Sátrai? kiállítási együttes hat intézmény összefogásával valósul meg. A tárlat-komplexum összeállításában részt vesz a budapesti Magyar Természettudományi Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Móra Ferenc Múzeum ? Szeged, a Munkácsy Mihály Múzeum ? Békéscsaba, a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum, és a Thorma János Múzeum Kiskunhalas.

 

 

Avar és magyar páncélos lovasok felvonulása, hun vezéri viselet, hun sereg

A 2010-es Kurultaj legnagyobb szenzációja, az avar páncélrekonstrukció volt, 2012-ben a honfoglalás kori magyar páncélosok csapatai is megjelentek. 2014-ben pedig megcsodálhatunk egy hun kori vezéri viseletet amely eredeti hun leletekből készült szemkápráztató rekonstrukció lesz. A hun vezért csapata fogja követni a küzdőtéren.

Kísérleti régészeti bemutatók

A korabeli bronzöntési technológiát régészek és bronzművesek mutatják be igen látványos formában.

Nomád lovas és íjász versenyek

A Turán Szövetség nevezési díj nélküli lovas gyorsasági, lovas birkózás és köböre (kökpar ? buszkasi) versenyeket, valamint egyedülálló íjász akadályversenyt hirdet értékes nyereményekkel. Az íjász távlövés világrekordját a Kurultajon állította be, Mónus József világbajnok. 2014-ben a magyar Köböre bajnokság nemzetközivé válik, hiszen újdonságként kazak és üzbég lovascsapatok is részt vesznek rajta.

Gyalogos ? páncélos párbajverseny

A páncélos-gyalogosok ?párbajversenye? nagy közönségsikerre számíthat, melyen a résztvevő versenyzők jelentős díjakért szálnak harcba.

Lovas harci bemutatók a legjobbaktól

Endzsel Zsolt csapata a Kassai-iskolából Horváth Kánság, Váli Hunok és még sokan mások?

Előadások

A jurta tábor közelében tudományos előadások lesznek hallhatók. Néhány ismeretterjesztő (úti beszámoló, geopolitika) előadás mellett döntően közérthető tudományos előadásokon keresztül ismerkedhetnek meg az érdeklődők a magyar őstörténettel. A Kurultájon előadók mind tudományos szakemberek és saját szakmájuknak nemzetközileg is elismert kutatói.

Kézműves bemutató és vásár

A kézművesek legszebb portékáikat és azok készítését mutatják be a közönségnek.

Népzene és néptánc, archaikus és modern változatban

Hazai és eddig Európában még nem látott külföldi előadók. Ismerős Arcok ? Magyarország, TURAN ? Kazakisztán, MIDIGMA ? Burjátia és még sokan mások? A 2014-es Kurultajra érkező rokon nemzetek művészei népzenei- illetve néptáncbemutatót fognak tartani.

Emlékezés őseinkre ? szertűz

A magyar ősvallás felelevenítői, több száz táltosdobos kíséretében megszólaltatják a világ legnagyobb sámándobját az ünnep alkalmából. 2012-ben a magyarság és a rokon népek képviselői ismét együtt emlékeznek dicső őseikre, újra találkoznak a távoli testvérek. Legyen közöttük Ön is. Adózzunk kegyelettel őseink emlékei és tisztelettel sorsfordító tettei előtt.

Részletes program hamarosan olvasható lesz a honlapunkon.

A helyszín megközelítése

GPS koordináták: 46.676032, 19.652499

Gépkocsival

  • Északról M5 autópálya, Kiskunfélegyháza Észak kihajtó, 54102 út Bugac. Az 54-es út Kecskemét felől Jakabszállás felé KERÜLENDŐ!
  • Keletről 4625-ös út Kiskunfélegyháza, 451-esen vissza Kiskunfélegyháza déli elkerülő úton 542 út
  • Délről Jászszentlászló, Móricgáti út, Bugac
  • Nyugatról Soltvadkert, 54-es út Jakabszállásig, 5407 Bugacpusztaháza, Bugac

FIGYELEM! A Bugac, Bugacpusztaháza, Móricgát háromszögben a főutak mentén és Bugac település egész területén a rendezvény teljes időtartama alatt ideiglenes megállási tilalom van! A tilosban parkoló gépjárművek tulajdonosai bírságra számíthatnak, egyes esetben a gépjárművet elszállíthatják, melynek költségei szintén a tulajdonost terhelik. A közlekedést motoros rendőrjárőrök segítik. Kérjük, használják a kijelölt parkolókat! A kempingbe vezető utakat, a parkolókat külön táblával jelezzük. Kövessék az útmutatást!

Tömegközlekedéssel

Volánbusszal Kiskunfélegyházáról és Kecskemétről. Menetrend A járatok a menetrendtől eltérően Bugac erdészetig közlekednek, ahonnan a főbejárat 300 méterre van.

Az idei Kurultaj időtartama alatt a meglévő járatokon felül augusztus 9-én és 10-én Kiskunfélegyháza és Bugac között sűrített időpontokban közlekednek a Volan buszjáratok.

Parkolás

800,- Ft/szgk, 500,- Ft/motor, 10. 000,- Ft/busz, 4.000,- Ft/lakóautó,
A kempingbe vezető utakat, a parkolókat külön táblával jelezzük. Kövessék az útmutatást!