Gróf Nádasdy Borbála 1939-ben született az egyik legnagyobb magyar arisztokrata család, a Nádasdy-família tagjaként. Édesapja, gróf Nádasdy Pál  arisztokrata, édesanyja Augner Antonia Margit polgári családból származó táncosnő. Borbálának egy nővére van, gróf Nádasdy Erzsébet, aki  1935-ben született, Kanadába emigrált. Borbála és Erzsébet Lepsényben töltötte a fiatalkorát.

Édesapját származása miatt megbélyegezték, és megalázták. Borbálát 12 éves korában néhány napra börtönbe zárták családjával együtt nemesi származása miatt. Édesapja a III. Huszárezred tisztjeként szolgált a második világháborúban, malenkij robotra hurcolták.

Borbála az 1956-os forradalom után, 1957 februárjában menekült el Magyarországról. Bécsben filmszínésznői pályát kezdett tizenhét évesen, számtalan filmben, televíziós szerepben, és színpadon játszott. 1958-ban főszerepet játszott a Meine schöne Mama című mozifilmben, a rákövetkező évben pedig Az utazás című később Magyarországon is bemutatott filmben.

Elismert balettmesterré Párizsban vált, ahol évtizedekig élt. Jelenleg a francia fővárostól 40 kilométerre lakik. 1989-ig nem térhetett haza Magyarországra, a család birtokait, a lepsényi kúriát és unokabátyját, gróf Nádasdy Ferencet illető nádasdladányi kastélyt elkobozta az állam, családtagjaikat ki kellett hantolni sírjukból. A rendszerváltás óta gyakran jár haza Magyarországra, kulturális nagyköveti munkája mellett könyveit népszerűsítette Magyarország összes megyéjében.

Életét a jog-és birtokfosztás, a társadalmi megbélyegzés, a megaláztatás, az emigráció jellemezte, amelyek után képes volt újra felépítenie életét, és jelentős sikereket elérnie nemzettudatának, kitartásának és életszeretetének köszönhetően.

 

2008-ban jelent meg első kötete, a Zagolni zabad? című önéletírás a Méry-Ratio Kiadó gondozásában. A háromrészes életrajzi munka folytatása A szabadság zaga (2009) és a Maradni zabad! (2010) volt. Utolsó munkája, az Ízes élet című anekdotákkal színesített sajátos szakácskönyv 2012-ben jelent meg.

2012-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének polgári tagozata kitüntetést kapta meg

Lepsény díszpolgára.

2013-ban jelent meg az Isten fizesse meg! című interjúkötet a Heti Válasz Kiadó gondozásában, amelyben Böjte Csaba, Hernádi Zsolt és Zwack Sándor mellett Borbála is interjút adott.

forrás wikipédia

­
This website is protected by RSFirewall!, the firewall solution for Joomla!