Sashalmi István helytörténész

 

Veszprémben született 1964-ben. Itt járt általános iskolába, s már akkor nagyon érdekelte a történelem és a biológia. A középiskola választásánál végül a biológia győzött, így Sopronban folytatta tanulmányait. A technikum befejezése után 12 évig, mint erdész kereste a kenyerét.

Miután Gyöngyösön gazdasági diplomát szerzett, 16 évig a közigazgatásban dolgozott. Szakvizsgáját a közfeladatok szervezése és igazgatása terülten szerezte meg, ezáltal megnyílt az út, hogy olyan területen helyezkedjen el, ami egyben a hobbija is. Így került 2010-ben a Pannon Egyetemre az Egyetemi Kiadóhoz.

2000 óta foglalkozik komolyan helytörténettel, elsősorban a reformkortól az I. Világháborúig terjedő időszakkal. Fő kutatási területe az 1848-49-s Szabadságharc, annak is veszprémi vonatkozásai.

2009-ben jelent meg a "Fiúk! Előre!" című könyve, mely a 6. honvédzászlóalj történetét dolgozza fel a veszprémi alakulástól a világosi fegyverletételig.  Nyomdakész állapotban van a következő kötet, melynek címe "Nyergelj! Fordulj!". Ez a kötet a veszprémi huszárok 1848-49-s haditetteivel foglalkozik.

 

 

­
This website is protected by RSFirewall!, the firewall solution for Joomla!